het waarom

Waarom?

In de zakenwereld is het waarom heel belangrijk. Hele boeken zijn er volgeschreven en seminars afgedraaid met ‘Het Waarom’ als onderwerp.

Tijdens een verkooptraining werd ik me voor het eerst bewust van de kracht van dit simpele woord. Als een klant antwoord geeft op mijn vraag moet ik doorvragen: ‘Waarom is dat zo belangrijk?’
Door verder te vragen krijg je inzicht in het leidend motief en kun je je argumentatie daarop aanpassen. Soms loopt iemand dan vast omdat hij of zij niet gewend is verder na te denken over een antwoord. Dat is vaak een precair moment waarop je heel subtiel het contact moet kneden en soms, ook accepteren, dat hij het antwoord gewoon niet weet, of geven wil :)

Ik weet het niet

Ook ik kan regelmatig het antwoord niet geven. Als ik het dan toch probeer dan spreek ik me op den duur weer tegen dus wellicht is het beter om een vraag in de lucht te laten hangen en gewon geen antwoord te geven. Dat is dan beter voor mij en voor diegene die de vraag aan mij stelt.

Er is een mooi liedje over geschreven met enkele mooie akkoorden.

NS
De B7 en het D majeur 7 kom je niet zo vaak tegen. Ze klinken net weer even anders. Heerlijk om aan te slaan.

NNS
Kinderen vragen graag om uitleg maar gaandeweg wordt het ze afgeleerd. Waarom? Daarom! Wij kwamen er achter dat kinderen het meestal beter weten dan wij. Als je oprecht antwoord geeft op het waarom kom je er vaak achter dat je geen gelijk hebt.

NNNS
Ik ben een paar weken in Polen en help een vriend met zijn project. Enkele uren per dag werk ik ook aan eigen projecten. Verandering van omgeving doet mij altijd goed en geeft mij veel inspiratie. Ik slaap deze weken in een klein gehucht zonder naam. Er staan 7 boerderijen en net zo veel schuren. Om mij heen niets dan heuvelig grasland en veel wild.
Als je hier wandelt kun je navigeren op kompas. Wegen of paden zijn niet nodig. Af en toe loop ik om een meertje heen en grotendeels, gewoon rechtdoor, mijn neus achterna. Van Noord, naar West, naar Zuid, naar Oost. Dat is lekker. Mooi dat het nog kan, ook in Europa. De stilte hier is onbekend, Enkel het waaien van de wind, geritsel van de bomen en de vogels. Er zijn hier ook veel kraanvogels, altijd met z’n tweeën, bijzonder geluid, mooie vlucht.

In mijn kamer gaat de wereld mijn verstandelijke vermogens te boven maar wanneer ik wandel zie ik dat hij bestaat uit drie of vier heuvels en een wolk.

Wallace Stevens

NNNNS
Ergens op het terrein staat een verlaten boerderij. Ik maak snel een paar foto’s. Ik ben helemaal gek van deuren. Zo’n symbolisch object net als bruggen. Deuren openen en overbruggen. Dat is toch wat we doen als mens en verkoper.