the joker videoproductions

The Joker Videoproductions

Het ‘nieuwe’ internet is video. Mensen willen niet lezen maar voorgelezen worden. Gemak dient de mens en het is aan mij om dit te faciliteren. Er ligt veel werk in het verschiet en ik heb er zin in. Nooit te oud om te leren.

Video producent

Het heeft lang geduurd maar ik ben dan eindelijk aan de slag als video producent. Zoals altijd wil ik het begrijpen en heb ik dus eerst een aantal maanden aan mijn basiskennis gewerkt en zeer veel video’s bekeken. Video’s over hardware, opname techniek en montage. Het is een veelomvattend en behoorlijk technisch vak. De allerbelangrijkste vraag is eigenlijk kinderlijk eenvoudig: wat wil je vertellen en hoe ga je dat visualiseren?

Een kleine opsomming van de te bestuderen onderwerpen

 1. Wat is het doel?
 2. het opstellen van een script;
 3. het instellen van de belichting;
 4. geluidsopnames ;
 5. beeldopnames;
 6. inrichting van de set;
 7. uiterlijk van de ‘acteur’;
 8. voorlezen met behulp van autocue;
 9. invoegen van muziek,
 10. invoegen van overgangen, afbeeldingen, animaties en titels;
 11. welke hardware is nodig, welke camera, welke lampen, welke geluidsrecorders, welke statieven?
 12. welke software is nodig voor schermopname, beeldmontage van videomateriaal en beeldopmaak van visuele weergave zoals bumpers, logo’s en afbeeldingen die kunnen worden ingevoegd..

Te veel keuzes werken verlammend. De kunst van het leren is het beginnen, ongehinderd door hoge verwachtingen!

Gisteren heb ik voor het eerst testopnames gemaakt met Gijs van Soulcandy.nl. Ik ben tevreden over de belichting, het geluid en de kwaliteit en kleur van de opnames die de Sony ZV-10 – de close-up in deze video – geeft.

Buiten dat signaleerden we ontelbaar veel pijnpuntjes:

 • De achtergrond moet beter worden uitgelicht en rustiger;
 • De tekst – Chat GPT voldoet niet Gijs – moet beter en worden voorzien van tussenkopjes;
 • Het lezen mag levendiger hoewel Gijs’ stem is in de basis mooi is;
 • Ook kunnen we dit type opnames met slechts een camera doen – gisteren heb ik te veel gerommeld met dubbele camera’s en is het overzichtsbeeld vastgelegd met een simpele telefoon frontcamera die niet voldoet;
 • De autocue moet beter. Ik wil werken met een geschikt apparaat en niet op de voor mij zo typische houtjes touwtjes methode die overigens redelijk goed werkt maar lastig is in te stellen.

In deze video heb ik gespeeld met een afwisseling tussen totaal overzicht en close-up. De close-up uitlijning is niet goed omdat Gijs naar voren – te veel in beeld – leunde. Ik had op dat moment geen realtime kijk op de positionering omdat ik de autocue aan het bedienen was. Dit is op te lossen met extra hardware in de vorm van een mini monitor.
In de volgende opname wil ik veel meer scherptediepte; een scherpe voorgrond tegen een wazige achtergrond. Bij de montage met behulp van Shotcut software heb ik wel diverse technieken leren kennen waarmee ik sneller kan aanpassen en snel basale titels, logo’s en overgangen kan toevoegen.

Erg leuk om te doen :)

Sorry Gijs, de still is niet heel erg gelukkig. Maar er moet iets te wensen overblijven.

Over Remo Natali

Ik ontwikkel ondernemingen en sta voor publiek dat applaudisseert en vraagt om meer! Dat is toch wat jij wilt? Ik vind het geweldig om met anderen te spreken over ‘wat er leeft’. Ik doe dit het liefst tijdens een lekkere wandeling of bij een sportieve activiteit. Dan komt meestal, op een heel ongedwongen manier, een goed gesprek tot stand, en leren wij elkaar kennen.