WordPress 5.0 Gutenberg editor

WordPress is ’s wereld meest gebruikt CMS voor het publiceren websites. Onder invloed van wijzigende trends in de vormgeving, voor een groot deel veroorzaakt door het groeiende aandeel van mobiel internetverkeer, heeft WordPress het afgelopen jaar gewerkt aan een zeer grote update van de WordPress editor. Deze nieuwe WordPress 5.0 update wordt onder de werknaam Gutenberg midden 2018 uitgerold.

Het is bekend dat WordPress periodiek nieuwe updates uitbrengt. Met name in de meest recente updates werd er meer aandacht gegeven de ‘customizer’ en nieuwe widgets waarmee je veel eenvoudiger content zoals beeld en video in andere vlakken kunt plaatsen maar dit staat niet in verhouding tot de volledig nieuwe editor die er met de lancering van WordPress 5.0 aankomt.

Is dit het einde voor alle pagebuilders?

In het verleden moest ik als webdeveloper gebruik maken van kleine plug-ins zoals ‘ultimate shortcode‘ of het meer omvattende ‘King Composer’ waarmee je het centrale kader, waarbinnen wijzigende content getoond werd, visueel aantrekkelijker kunt maken. Ook de grote themebuilders, Avada en Divi hebben hun eigen pagebuilders. Maar hier komt een einde aan met de lancering van de nieuwe WordPress 5.0 Gutenberg editor.

WordPress 5.0 Gutenberg editor video

Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop deze nieuwe content editor eruit ziet. Bekijk dan eens navolgende video.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Pf9v9BUusHM”]

Natuurlijk zaten wij zelf hier al lang op te wachten. Externe pagebuilder plug-ins zijn een onnodige belasting van websites. Het zijn vrachtschepen om een pak melk mee te vervoeren zoals mijn collega Colin dit zo mooi verwoordt. Bovendien is de acceptatiedrempel hoog en vragen ze te veel van de doorsnee contentmanager en dus ook van de webdeveloper, die dan ondersteuning moet leveren. Daarnaast houden wij eigenlijk niet van plug-ins. Het liefst bouwen wij onze websites zo volledig mogelijk binnen de kern van WordPress. Dat is goed voor de snelheid, de continuïteit en de belasting. Dus, wij zijn blij met deze update. Yes.

Werken met blokken

Het zal wel even wennen zijn, zeker als je nog nooit met een pagebuilder hebt gewerkt. Vanaf nu werk je dus niet langer in een editor waar je door middel van knoppen elementen aan de content toevoegt maar je gaat werken in blokken. En elk blok voorzien van je content; tekst, beeld, geluid, video, formulier en zo voort. De werking van elk blok kun je instellen.

Een heel mooie nieuwe functie om tekst aantrekkelijker te maken is de ‘cover image’ waarmee je tekst over een afbeelding heen kunt leggen; in Microsoft Word kan dit al 30 jaar en dadelijk dus ook in WordPress, zonder de hulp van je webdeveloper of vormgever. Dat scheelt!

Als je een blok selecteert of toevoegt dan verschijnt aan de rechterzijde een scherm met allerlei relevante opties t.a.v. dat blok waarmee je bij voorbeeld de typografie, de uitlijning of zelfs de achtergrond kleur kunt instellen. Als je in een blok bijvoorbeeld een fotogalerij wilt tonen dan kun hier bepalen hoeveel afbeeldingen er getoond worden per view.

Ik zie overigens ook een grote gelijkenis met de e-mailing editors zoals Mailchimp en Mailerlite waar ze al jaren werken met het slepen van blokken. Per blok kun je eigenschappen managen vanuit een (relevant) paneel aan de rechterzijde. Vanuit deze gedachte denk ik dat het eigenlijk wel mee zal vallen met de acceptatiedrempel.

En, wat komt er na 5.0?

Daar hoef je niet helderziend voor te zijn. Het zal in de toekomst zo zijn dat je via Gutenberg ook andere elementen naar eigen inzicht kunt aanpassen. Denk aan de header en de footer.

WordPress 5.0 gaat live in april 2018. Mijn advies:

– gebruik niet langer de externe pagebuilders
test alvast de nieuwe Gutenberg editor als een plug-in
– maak een back-up voor je gaat updaten

Is dit het einde van ons vak. Natuurlijk niet. Templates moeten ontworpen worden en technisch gerealiseerd. Contentmanagers moeten begeleid worden. Updates uitgerold en reparaties uitgevoerd.

Worden websites mooier door Gutenberg?

In potentie wel, onder de voorwaarde dat de contentmanager de tijd neemt om het goed te doen. Onze bezoekers verwachten sexy pagina’s, pagina’s die verleiden tot verder lezen. Het opmaken van aantrekkelijke pagina’s was binnen de huidige editor – zonder pagebuilder – vrijwel onmogelijk. Met Gutenberg maakt WordPress het nu mogelijk om pagina’s weer aantrekkelijk te maken en dat alles binnen de kern van WordPress en daar zijn wij blij mee.

Over Remo Natali

Ik ontwikkel ondernemingen en sta voor publiek dat applaudisseert en vraagt om meer! Dat is toch wat jij wilt? Ik vind het geweldig om met anderen te spreken over ‘wat er leeft’. Ik doe dit het liefst tijdens een lekkere wandeling of bij een sportieve activiteit. Dan komt meestal, op een heel ongedwongen manier, een goed gesprek tot stand, en leren wij elkaar kennen.